Overview

Skogsbad och naturvandring

En avkopplande kombination av skogsbad, stadsvandring och naturvandring i Årsta naturreservat, Stockholm. Denna workshop utgår från Folkets Hus, Årsta torg och tar dig med på en vandring genom Årstaskogen och dess historia. Du hör om Märta Helena Reenstierna "Årstafrun" som tillbringade hela sitt vuxna liv här. Du vandrar genom lövskog och förbi kolonilotter och en skön barrskog med många gläntor. Sedan 2018 är området ett unikt naturreservat. Du får lära dig hur träden kommunicerar med varandra och lyssnar till trädens känslor och minnen. Du får dessutom lära dig samspelet mellan människan och skogen alltsedan urminnes tider. Vandringen sker i delvis kuperad terräng där vi långsamt och varsamt tar oss fram. Vi mår alla bra av att vistas mer ute i naturen, vare sig vi motionerar eller bara promenerar. Naturen med sin friska luft och grönska gör oss gott, det har forskning visat sedan länge. Vi behöver inte mycket rörelse för att uppleva de känslomässiga fördelarna. Det är till och med gott nog att endast sitta och ta in skogen. Det hjälper oss att reflektera över livet och som oftast får vi nya perspektiv på problem. Med mig som guide kan du släppa kontrollen, vilket många upplever som befriande. Vi människor är sociala och många av oss uppskattar just att gå ut i grupp. I barrskogen gör vi vårt Skogsbad eller Shinrin-Yoku och finner en plats där vi kan stå stadigt för en sinnesinventering. Jag bjuder in dig till att lyssna på ljuden, att lukta och omfamna naturen och skogen. Tillsammans provar vi tyst vandring som hjälper oss att gå ner i varv, vi får också möjlighet att prova skattjakt, stubb-sittning och trädkramning. Jag rekommenderar dig att lägga undan mobilen, gärna i tyst läge under workshopen. Det ger dig möjlighet att vara här och nu och koncentrera dig 100 procent på dig själv. Workshopen avslutas med ekologisk dryck och snacks samtidigt som vi får möjlighet att summera intrycken.

Skillbreak creator

Stefan Maurbakken

Stefan Maurbakken
Since 2021

Stefan är historienörd och har arbetat med turism sedan 1987. Efter över 20 år i Italien flyttade Stefan tillbaka till hem. Här producerade han cykel- och naturvandringar för svenska turister i bland annat Italien. Stefan är auktoriserad Stockholmsguide och talar även engelska och italienska. Sedan några år tillbaka driver han researrangören VerdeVerde Travel och arrangerar stadsvandringar i Stockholm. Stefan är också Friskvårdsguide, och har nyligen utbildat sig inom hållbar turism och Storytelling. Stefan vurmar för hållbarhet, lokal turism och upplevelser utomhus. Att stadsvandra ger mig ett hälsosammare liv, jag mår bättre bland människor samtidigt som jag lär mig samtidigt av stadens kulturella arv. Stadsvandringarna sprider viktig information och kunskap så att vi kan värna om vårt förflutna, njuta nutiden och planera för framtiden. Att stadsvandra är ett sätt för olika generationer att mötas, att skapa en trygg miljö där alla känner sig hemma.


Contact me

Choose from available dates

Next available date

Mon, 22 nov
10:30 - 13:00 (CET)

425 kr/person

Book a private date for a group

From 850 kr/group

Give away this skill

From 425 kr

Workshop details

150 minutes

Hosted in Swedish or English

2 - 7 participants

Physical

Snacks

Material

Info about location

Årsta Torg, Stockholm

5.0 (1 reviews)

CL
Carina

2021-05-17

Additional information

Please note

Workshopen sker utomhus, i delvis kuperad terräng, och jag rekommenderar bekväma kläder och skor anpassade efter väderleken och aktiviteten. Vi rör oss långsamt eller mycket långsamt, och du blir kanske kall. Under workshopen serveras ekologisk dryck och snacks, ange gärna eventuella allergier när du bokar. Jag har sittunderlag med mig till alla i gruppen. Givetvis finns även handsprit och en första förbandslåda om olyckan skulle vara framme.

You'll learn

Du lär dig att koppla av i naturen och att bada skogsbad - Du lär dig om samspelet mellan människan och skogen - Du får lära dig om livet i Årstaskogen under Årstafruns dagar

Information from Skillbreak

Safety measures

Keep a safe physical distance between yourself and other people. When you meet your host(s) and other guests, don't shake hands or hug – try a no-contact greeting instead.

Cancellation policies

All workshops can be cancelled up to 5 days before start day. With regards to Covid-19, we are allowing rebooking up to 48h before the workshop starts. Read more